Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń! +48 576 142 509 Sklep online Twój koszyk

Lawenda wąskolistna (Lavandula Angustifolia Flower Extract)

Strona główna » Blog » Składniki » Lawenda wąskolistna (Lavandula Angustifolia Flower Extract)

Lawenda wąskolistna pochodzi z okolic wybrzeża Morza Śródziemnego. Dobroczynne właściwości rośliny były znane już w czasach starożytności. Lawenda wąskolistna stosowana była przez Egipcjan i Rzymian, dzięki szeregowi różnorodnych zastosować. Lawenda na zmarszczki była stosowana już przez nasze prababki. Współcześnie roślina jest jednym z najbardziej cenionych składników kosmetycznych ze względu na jej cenne właściwości.

Lawenda wąskolistna – bogactwo związków odżywczych

Lawenda wąskolistna zawiera wiele korzystnych dla skóry związków, które odnajdują zastosowanie w kosmetyce. Roślina w produktach kosmetycznych występuje w różnych formach, jednak zawsze pierwszym surowcem, z którego pozyskuje się drogocenną esencję są kwiaty lawendy. Zawierają olejek eteryczny, antocyjany, garbniki i wiele innych związków mineralnych. W samym olejku eterycznym występuje ponad 300 różnych substancji, takich jak linalon, ocymen czy cyneol. Po procesie pozyskania esencji z kwiatu, można wykorzystać ją w różnych postaciach, w zależności od planowego zastosowania.

Mialenia

MIALENIA
ZAWIERA EKSTRAKT Z LAWENDY WĄSKOLISTNEJ ZAMÓW!

Lawenda – właściwości kosmetyczne i zdrowotne

Lawenda wąskolistna większości kojarzy się głównie z relaksującym, kwiatowym zapachem, który występuje w produktach perfumeryjnych lub w aromaterapii. Charakterystyczny zapach jest jedną z wielu zalet, jakie oferuje ekstrakt z kwiatu lawendy. Esencja z kwiatu ma silne działanie rozkurczające i odżywcze. Łagodzi wszelkie stany zapalne skóry i znacznie przyspiesza proces regeneracji naskórka. Lawenda wąskolistna jest wykorzystywana w kosmetykach ze względu na właściwości anty-aging. Lawenda na zmarszczki stosowana regularnie może je znacząco wygładzić i zapobiec powstawaniu nowych.

Cenione właściwości lawendy w kosmetykach:

  • działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne,
  • właściwości relaksujące i kojące,
  • łagodzenie stanów zapalnych skóry,
  • pozytywny wpływ na proces gojenia ran,
  • zapobiega powstawaniu cellulitu i rozstępów.

Lawenda

Uwaga!

Wpisując na stronie mialenia.pl w koszyku hasło rabat10 otrzymasz 10% rabatu na serum Mialenia. Kliknij i sprawdź!

Lawenda – zastosowanie w kosmetyce pielęgnacyjnej

Lawenda wąskolistna jest często wykorzystywana w formie czystego olejku eterycznego, który może być wykorzystany m.in do masaży czy odprężającej kąpieli.

Lawenda na zmarszczki działa najskuteczniej jako składnik kremów przecizmarszczkowych. Bogaty ekstrakt skutecznie uelastyczni skórę oraz ma szanse spłycić nowo powstałe zmarszczki. Uzupełnieniem kremów, w których jednym ze składników jest lawenda na zmarszczki, może być hydrolat lub tonik. Produkty te zyskują coraz większą popularność wśród posiadaczek suchej i wrażliwej skóry. Lawenda jest wykorzystywana również jako składnik szamponów przeciwłupieżowych i do włosów szybko przetłuszczających się – reguluje pracę gruczołów łojowych, a jednocześnie nadaje włosom zdrowy blask.

Lawenda wąskolistna w kremie Mialenia

Kosmetykiem, który zawiera ekstrakt z lawendy wąskolistnej jest krem ujędrniający Mialenia. W tym przypadku lawenda odpowiada za poprawę krążenia limfy, poprawę ukrwienia skóry, złagodzenie podrażnień oraz zmniejszenie stanów zapalnych, a także redukcję zmarszczek. Usprawnienie drenażu limfatycznego powoduje zmniejszenie obrzęków, poprawę kolorytu oraz jędrności skóry. Z kolei poprawa ukrwienia skóry skutkuje ładniejszym kolorytem cery oraz skuteczniejszym wchłanianiem składników odżywczych. Dzięki temu działanie kremu może być jeszcze bardziej kompleksowe i wielowymiarowe.

Lawenda wąskolistna – spektrum zastosowań

Lawenda wąskolistna jest ceniona za swoją uniwersalność i kompleksowe działanie. Ma szerokie zastosowanie w kosmetyce przez wysoką zawartość odżywczych związków i składników mineralnych. Poza składnikiem w produktach pielęgnacyjnych lawenda używana jest w chemii gospodarczej, kuchni czy jako subtelna, aromatyczna dekoracja. Napar z lawendy jest z kolei cenionym środkiem na wszelkie infekcje układu pokarmowego, a także pomaga przy problemach ze snem lub nadmiernym napięciem mięśniowym.

Ekstrakt z lawendy wąskolistnej to jeden z składników kremu ujędrniającego Mialenia, którego zadaniem jest również nawilżenie i poprawa ukrwienia skóry.

Mialenia

MIALENIA
SERUM Z EKSTRAKTEM Z LAWENDY WĄSKOLISTNEJ ZAMÓW!


Bibliografia

1. Rona C., Vailati F., Berardesca E., The cosmetic treatment of wrinkles, 2004
2. Kwak Y.J., Lee D.H., Kim N.M., Lee J.S., Screening and extraction condition of anti-skin aging elastase inhibitor from medicinal plants, 2005
3. Jakimowicz-Klein B., Jak wyprasować zmarszczki, 2017

6 głosów

Komentarze

KlaudiaKlaudia - 2020-07-02 21:19:36

Posiadam krem przeciwzmarszczkowy z ekstraktem z lawendy wąskolistnej. Bardzo dobrze działa na skórę, zmarszczki są płytsze, a skóra jest wyraźnie promienista :)

Rainy - 2020-06-30 19:39:38

Dostałam ostatnio w prezenie krem Mialenia, gdzie wśród składu jest lawenda wąskolistna. Od kiedy go stosuję zmiany skórne się nie pojawiają, a skóra stała się widocznie jędrniejsza :D

KryśkaMalinowska - 2020-06-27 01:32:51

Bardzo lubię zapach lawendy wąskolistnej, nie miałam pojęcia, że ma tak liczne grono zastosowań. Od dzisiaj będę jej szukać w składzie kosmetyków :D

Puśka1919 - 2020-06-18 10:10:04

Bardzo szczegółowy artykuł na temat lawendy wąskolistnej. Właśnie takich artykułów mi brakowało, które dokładnie opiszą zalety danego składniku wykorzystywanego w kosmetykach

Igusia - 2020-06-13 15:33:00

Lawendę wąskolistną często widzę na etykietach dobrych naturalnych kosmetyków. Bardzo dobrze poprawia ukrwienie i nawilża skórę co jest ważne podczas odpowiedniej pielęgnacji

Opinie naszych klientów

Informacje o wysyłce: Zamów teraz, a paczkę wyślemy w ciągu 24 godzin (w dni robocze) 😊