Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń! +48 576 142 509 Sklep online Twój koszyk

Ruszczyk kolczasty (Ruscus Aculeatus)

Strona główna » Blog » Ruszczyk kolczasty (Ruscus Aculeatus)

Ruszczyk kolczasty (Ruscus Aculeatus) to chętnie stosowana w kosmetyce roślina, która występuje naturalnie w obszarze Morza Śródziemnego, coraz częściej spotykana jest również w pozostałych częściach Europy. Posiada wiele zastosowań i cennych dla skóry właściwości, podkreśla się szczególnie jej zbawienne działanie dla układu krążenia. W tym artykule dowiesz się, jak działa ruszczyk oraz w jakich preparatach jest wykorzystywany.

Ruszczyk kolczasty – właściwości kosmetyczne

Ruszczyk kolczasty jest cenionym składnikiem wielu kosmetyków np. serum na zmarszczki. Przynosi widoczną poprawę kondycji skóry na wielu płaszczyznach. Szczególne zastosowanie znajduje w kosmetykach do skóry wrażliwej i naczynkowej, ponieważ wzmacnia mikrokrążenie oraz ściany naczyń krwionośnych.

Oto pozostałe właściwości rośliny:Ruszczyk kolczasty (Ruscus Aculeatus)

  • łagodzi zaczerwienienia,
  • działa przeciwzapalnie,
  • łagodzi przebarwienia potrądzikowe oraz powstałe na skutek ekspozycji słonecznej,
  • zmniejsza cienie pod oczami,
  • działa łagodząco, koi podrażnienia,
  • działa antyoksydacyjnie, czyli hamuje procesy starzenia się skóry. Dzięki temu posiada zdolność redukowania zmarszczek. Antyoksydacja to proces polegający na zwalczaniu wolnych rodników przez antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze. Powstrzymanie lub spowolnienie tych procesów zachowuje prawidłowy układ struktury DNA oraz budulców skóry, czyli elastyny i włókien kolagenowych. Dlatego właśnie uznaje się, że ruszczyk kolczasty na zmarszczki działa najlepiej.

Sprawdź, jak wybrać naturalny krem do twarzy!

Mialenia

MIALENIA
KREM DO TWARZY Z EKSTRAKTEM Z RUSZCZYKA KOLCZASTEGOZAMÓW

Sprawdź jak zwalczyć głębokie zmarszczki na czole

Ruszczyk kolczasty – związki chemiczne i organiczne

Ruszczyk kolczasty jest bardzo ważną dla skóry rośliną, która zawiera szereg związków i substancji, które wpływają korzystnie na jej wygląd i strukturę. Do najważniejszych należą oczywiście saponiny (np. ruscyna i ruskogenina, które wzmacniają układ naczyń krwionośnych). Poza tym ruszczyk kolczasty zawiera fitosterole, kumarynę, flawonoidy i nienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmacniają odporność skóry, wspierają naturalne funkcje bariery ochronnej i polepszają jej kondycję.

Ruszczyk kolczasty – zastosowanie w kosmetyce

Ruszczyk kolczasty ze względu na swoje właściwości ma bardzo szerokie zastosowanie. Wykorzystywany jest w produktach spożywczych i suplementach, ale najczęściej znajduje zastosowanie jako składników preparatów kosmetycznych. Znajduje się w kremach i balsamach antycellulitowych i przeciwobrzękowych, a także kramach do cery naczynkowej. Wykorzystywany jest również jako składnik serów przeciwzmarszczkowych i odmładzających. Dodawany jest również do toników czy hydrolatów.

Ruszczyk kolczasty – pochodzenie i sposób pozyskiwania

Ruszczyk kolczasty, znany również myszopłochem, należy do gatunków ruszczykowatych i wzrasta do wysokości 25-100 cm. Kwiaty rośliny są niewielkie i mają kolor zielony, natomiast owoce to szkarłatna jagoda posiadająca 1-2 nasionka, która przypomina dojrzałą czereśnię. Ruszczyk rośnie naturalnie na terenach śródziemnomorskich oraz północno-zachodnich Europy. Uznaje się, że jego najważniejszą i najcenniejszą częścią są kłącza. To właśnie z kłącza pozyskiwany jest ekstrakt roślinny dodawany później do różnych preparatów kosmetycznych.


Bibliografia

1. Jakimowicz-Klein B., Zmarszczki możesz je pokonać, 2006
2. Thornefeldt C., Cosmeceuticals containing herbs: fact, fiction and future, 2005
3. Cho EA., Cho EH., Choi SJ., Park KH., Kim SY., Jeong YJ., Ku CS., Ha BJ., Jang, DI., Chae HJ., Screening of Anti-wrinkle Resource from Herbal Medicinal Extracts and Stability Test of Its Cosmetic Products, 2011

4 głosów

Komentarze

Opinie naszych klientów

Informacje o wysyłce: Zamów teraz, a paczkę wyślemy w ciągu 24 godzin (w dni robocze) 😊